Ovülasyon testi, idrarınızda lüteinizan hormon (LH) varlığını tespit etmek için tasarlanmış basit bir testtir. LH'nin varlığı yumurtlamanın gerçekleştiğini ve hamile kalabileceğinizi gösterir.
Eğer ovulasyon testi sonuç pozitif çıkarsa bu durum yumurtalama döneminde olunduğunun göstergesi olarak kabul edilir ve 24 saat içinde cinsel birliktelik yaşanırsa gebelik ihtimali artar. Adet döngünüz daha farklı ve düzensiz olarak gerçekleşiyorsa yumurtlama testi zamanınızı doktorla konuşmak daha sağlıklı olacaktır.
Eğer 27-34 günde bir adet görülüyorsa, yumurtlama genellikle 13 ila 20. gün arasında olur. Bu nedenle teste 11. gün başlanmalı ve yumurtlama belirlenene kadar veya 20. güne kadar devam edilmelidir. 5 günlük testle yumurtlamayı belirleme şansı % 80, 10 günlük testle % 95' tir.
Ovulasyon testi nasıl kullanılır? Evde yapılan gebelik testleri gibi kullanılır. Temiz ve kuru bir kaba idrar yapılır. Test çubuğu 5 sn idrarda bekletilir. 5 dk sonra referans çizgisinin yanında ikinci bir çizgi belirginleşmişse test pozitiftir.
Genellikle ovulasyon idrar LH artımından 14-26 saat sonra (genel olarak 48 saat içinde) olmaktadır. Yani sonuç olarak gebe kalabilmenin en yüksek olduğu dönem LH artımının olduğu günden itibaren takip eden 2 gündür.
Testi uygulamadan birkaç saat öncesinde sıvı alımınızı azaltmanız gerekir. Aksi takdirde idrarınız seyrelerek doğru LH seviyesini okumanızı engelleyebilir. Sabah ilk idrar ile testi yapmak bazen yanıltıcı sonuçlar verebildiğinden tercih edilmemelidir.
LH salınımını takiben ilk 24 ila 36 saat içinde cinsel ilişkiye girdiyseniz (yumurtlamadan önceki gün ve tam yumurtlama gününde), büyük ihtimalle hamile kalırsınız. Sonuçlar %99'un üzerinde bir doğruluk oranına sahiptir ve okunması kolaydır.
Ovulasyon testi ile gebelik testi arasında önemli bir fark vardır. Ovulasyon testleri idrardaki LH hormonunu saptamaya yöneliktir. Gebelik testleri ise beta HCG' ye duyarlıdır. Bu nedenle ne ovulasyon testi gebeliği saptayabilir ne de gebelik testi ovulasyonu hesaplayabilir.
Ovulasyon testi için; sabah kalktıktan sonra ilk idrar değil bir sonraki alınacak idrarın kullanılması ve test öncesi yanlış sonuç vermemesi açısından 2 saat süreyle fazla sıvı alınmamış olması önerilmektedir.
Ovülasyon testi, yumurtlama dönemini belirleyen bir hormon olan lüteinleştirici hormon (LH) seviyelerini ölçen bir testtir. Bu hormon, yumurtalıklarda bulunan yumurtaların gelişmesini sağlar ve yumurtlama döneminde salgılanır. Ovülasyon testleri genellikle idrar üzerinden yapılır.
Ovülasyon testlerinin tarihçesi, yumurtlama döneminin belirlenmesine yönelik çeşitli yöntemlerin tarihçesi ile paraleldir. Antik çağlarda, kadınların vücut sıcaklığı, servikal mukus, göğüs hassasiyeti gibi belirtileri incelenerek yumurtlama dönemi hakkında bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Orta çağda ise kadınların adet döngüsü ve ayın evreleri gibi faktörler kullanılarak yumurtlama dönemi tahmin edilmeye çalışılmıştır.
Ovülasyon testlerinin gelişimi, bilimsel ve teknolojik ilerlemelerle birlikte olmuştur. 20. yüzyılın ortalarında, LH hormonunun yumurtlama dönemi ile ilişkisi keşfedilmiştir. 1970’lerde ise ilk evde kullanılabilen ovülasyon testi piyasaya sürülmüştür. Bu test, idrarda bulunan LH hormonu seviyesini ölçen ve renk değiştiren bir şeritti. Bu test, yumurtlama döneminde cinsel ilişki yaşayarak hamile kalmak isteyen kadınlara yardımcı olmuştur.
1980’lerden itibaren ise dijital ovülasyon testleri geliştirilmiştir. Bu testler, idrarda bulunan LH hormonu seviyesini ölçen ve sonucu dijital olarak gösteren sensörler içermektedir. Bu testler daha net ve doğru sonuç vermektedir ancak daha pahalıdır.
Ovülasyon testlerinin farklı özellikleri vardır. Bu özelliklere göre ovülasyon testleri sınıflandırılabilir. Ovülasyon testlerinin temel özellikleri şunlardır:
Ovülasyon testi yapmak son derece basit bir işlemdir. Sadece aldığınız ovülasyon testinin içinde yazan talimatları uygulamanız ve kısa bir süre beklemeniz gerekir. Ancak ovülasyon testi yaparken şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:
Ovülasyon testi, yumurtlama dönemini belirleyen bir hormon olan lüteinleştirici hormon (LH) seviyelerini ölçen bir testtir. Bu hormon, yumurtalıklarda bulunan yumurtaların gelişmesini sağlar ve yumurtlama döneminde salgılanır. Ovülasyon testleri genellikle idrar üzerinden yapılır.