Tıbbi personelin yaptığı muayene sırasında çalışma alanını aydınlatmak için kullanılan cihazlardır. Kullanılacağı birime göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Mobil, duvara monte, led sayısına göre, büyütme özelliği gibi çeşitlendirilebilir.
Hastanelerin acil servis, kadım doğum, plastik cerrahi gibi polikliniklerinde, güzellik merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Etkin oldukları aydınlatma mesafesi ise genellikle, 30-100 cm arasındadır.
Muayene lambaları muayene esnasında muayene edilecek alanı yeterince aydınlatmak amacıyla kullanılan cihazlara denir. Muayene lambası, çeşitli klinik incelemeler sırasında, çalışma alanını aydınlatmak için kullanılan ve günümüzde genellikle LED altyapılı üretilen, elektrik ve batarya ile çalışabilen mobil ya da duvara monte olarak kullanılabilen bir lambadır.
Muayene lambası, LED yapılı ise genellikle 20 W gücün altında güç tüketir. 5500-6000oK aralığında yani gün ışığı renginde aydınlatma yapar. LED ömrü ortalama 50.000 saattir ve aydınlatma şiddeti genelde 300-400 Lümen aralığındadır. Halojen yapılılarda bu değer 1000 Lümen düzeyine yükselebilir. Mobil ya da belli bir yere monte edilerek kullanılabilir, elektrik veya batarya ile çalışabilirler. Genelde 12-24 V DC batarya LED lambalar için uygundur. İstenirse uzaktan el hareketi ile kontrol edilebilen bir sensör yardımı ile ON-OFF konumunu alabilirler.
Muayene lambaları her klinikte kullanılırlar. Başta Kadın Doğum olmak üzere birçok klinik ortamda kullanılırlar. Lambalar genellikle, 5-30 w arası LED, 25-250 (infrarred) watt arası Halojen aydınlatma gücündedirler, gerçek ışığa yakın bir aydınlatma sağlarlar. İnceleme alanına göre, aydınlatma ışık çapı, 5-50 cm arasında değişir. Etkin oldukları aydınlatma mesafesi ise genellikle, 30-100 cm arasındadır.