Hidrofil sargı bezi %100 pamuk ipliğinden dokunmuş, yara üzerindeki pansuman ya da tamponun sabitlenmesi, zarar görmüş bölgenin tespit edilmesi ve korunması için kullanılan tıbbi bir malzemedir.
Hidrofil, kelime anlamı ile suyu çeken ve suyu seven madde olarak bilinir. Bu yüzden cerrahi alanda, yara üzerine pansuman malzemesi olarak yaygın olarak kullanılır. Yarayı dış etkenlerden koruma, kol ve bacaklardaki kanamaları durdurma ve şişlikleri önlemeye yarar. Hidrofil sargı bezi, emici etkisi ve koruyucu özelliği yüzünden, tampon yaparken yumuşak destek vermesi için tercih edilir. Bu tür ürünler, fabrikada dokuma veya örme makineleri aracılığı ile hidrolize edilmiş pamuk ipliğinden üretilir. Makinelerin her iki tarafının da örgülü olması çok yönlü ve kolay ayarlar sunar.
Sargı Bezi %100 pamuktan, hidrofil özellikler yüklenerek üretilmesinden ötürü, yüksek derecede emicidir. Saçaklanmanın önlenmesi için yüksek derecede sağlam özellikler ile güçlendirilmiş kenarlara sahiptir. Çeşitli boyutlarda, tek kullanımlık olarak üretilir. Tasarım olarak hasta kullanımında konfor sağlar. Pamuktan üretilmesi ile yaraya dokunulduğunda yapışmaz, ağrı yapmaz ve ağırlık oluşturmaz. İhtiyaca bağlı olarak; 5 cm, 7 cm, 10 cm, 15 cm ve 20 cm enlerinde üretilir. 1 metreden 100 metreye varan uzunluklarda, nonsteril bez ve steril bez olarak üretilip satışa sunulur. Hidrofil sargı bezi, yara üzerinde tampon yaparak yarayı temizler ve yaranın korunması için elverişli ortam hazırlar.
Vücudun bir bölümünü yerinde veya baskı altında tutmak amacıyla, esnek bir maddeden uzun, dar ve ince bir şerit şeklinde üretilen hidrofil bezleri, yumuşak bir dokuya sahiptir. Ameliyat sonrasında, tedavilerde ve pansuman gerektiren durumlarda kullanılır. Tek kullanımlık olması sebebi ile maksimum hijyen sağlar. Eczane tipi sargı bezi olarak da bilinen hidrofil sargı bezinin özellikleri ise şunlardır;
Hidrofil sargı bezi çeşitleri üretilirken makine devri dijital olarak kontrol edilir. Kumaşın silindire sarması ve katlanmasını engellemek için ise elektronik kontrol sisteminden faydalanılır. Üretim itibarı ile hijyenik yapıda olan sargı bezi çeşitleri, yapı olarak aynı işlemleri yapabilmektedir.
Gazze kökenli bir tıp ürünüdür. Günümüze kadar farklı içeriklere sahip sargı bezleri olarak gelişim göstermiştir. Yara ve problem türüne göre üretilen hidrofil sargı bezi çeşitleri bulunur. Şekillerine ve hazırlanışlarına göre ise ikiye ayrılır. Bunlar;
Şekillerine göre sargılar üçgen, silindir ve özel sargılar olmak üzere üçe ayrılır.
Tespit işleminde genellikle sargı çeşitlerinden üçgen sargı bezi kullanılır. Üçgen sargı bezi, üçgen şeklinde ve esnemeyen bir kumaştan yapılmıştır. Üçgen sargı bezi, hazır hâlde bulunabileceği gibi kare şeklindeki bir kumaşın karşılıklı köşeleri üst üste getirilerek de elde edilir. Üçgen sargının en uzun kenarına taban, sivri olan ucuna tepe denir.
Üçgen sargı bezi, askı amaçlı, sargı amaçlı, tespit etmek ve sert malzemeleri kaplamak amacıyla kullanılır. Üçgen sargı kullanılacağı yere göre açık olarak (göğüste, askıya almada) geniş sargı olarak, (kaburga, köprücük, kol kırıklarında) dar ve katlanmış olarak (rulo sargıların yerine göz, kulak, ayak, el bileğinde) kullanılır. Bazı durumlarda üçgen sargı kullanarak şerit sargı oluşturulur ve sarma, tespit etme vb. kullanılır.
Rulo sargı çoğunlukla pansumanı sabitlemek, basınç yaparak kanamayı durdurmak, burkulmalarda eklemi desteklemek için kullanılır. Silindir sargılar değişik uzunluk ve genişliktedir. Örneğin; gövde için 10-15 cm, bacak için 10 cm, baş ve kol için 5 cm, parmaklar için 2,5 cm eninde olan sargılar kullanılır. Sargıların boyu ise ortalama 1,5-2 m arasındadır.
Yumuşak, sert ve mekanik olmak üzere üçe ayrılan sargı çeşididir.
Hidrofil sargı bezi fiyatları ise tüm sargı çeşitleri arasında toplumun ve kurumların alım yapısına uygun şekilde üretilmektedir. Fiyatlar ürünün boyutlarına göre skalaya konulmaktadır. En ve boy bu konuda önem arz etmektedir. Kurumlar, üreticilerden toplu alımlarda birim fiyatında indirim isteyebilmektedir. Adet alımlarında ise bütçe zorlayan bir aralığa sahip değildir. Satıcı firma ve satış kanalına göre farklı fiyatlandırmaları bulunsa da genel aralık stabildir.
Cerrahi ve ortopedi alanında, tıbbi sarf malzemesi olarak kullanılan hidrofil sargı bezi, sağlık alanında birçok amaçla kullanılır. Çoğunlukla pansuman malzemesini yara üzerinde tutma ve zarar görmüş doku ile organları sabitlemeye yarar. İlk yardım dolaplarında yer alan gazlı bez ile aynı işlev türüne sahiptir. En belirgin özelliği olarak su emmesi sayesinde, olası kanama durumlarında o bölgede basınç uygulayarak vücudun o kısmının hareketini azaltmaya ya da bütünüyle engellemeye yarar. Bu sayede enfeksiyon oluşumuna sebep olan iplik kalıntılarının kalmasına da engel olur. Bu faydalar dışında hidrofil bezi.
Zarar görmüş bölgenin tespit edilmesi ve korunması için kullanılan hidrofil sargı bezleri kullanım şekli olarak farklı yöntemlere sahiptir. Yara ve problem türüne göre farklı boyutlarda farklı kullanım şekillerinde üretilir. Bu kullanım şekilleri şu şekildedir;